ปลาหมึกผัดไข่เค็ม (Stir-Fried Squid with Salted Egg)

 

 ปลาหมึกผัดไข่เค็ม (Stir-Fried Squid with Salted Egg)


       ปลาหมึกผัดไข่เค็ม (Stir-Fried Squid with Salted Egg) เป็นเมนูอาหารไทยที่มีรสชาติกลมกล่อมและเข้มข้น ความเค็มมันของไข่เค็มผสมผสานกับเนื้อปลาหมึกที่หนึบหนับ ทำให้เมนูนี้เป็นที่นิยมและมักจะถูกสั่งในร้านอาหารทะเล


ส่วนผสม:
- ปลาหมึกสด 300 กรัม (หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
- ไข่เค็ม 2 ฟอง (เอาเฉพาะไข่แดง)
- กระเทียมสับ 2 กลีบ
- พริกชี้ฟ้าแดงหั่นเฉียง 1 เม็ด
- หอมหัวใหญ่หั่นเสี้ยว 1 หัว
- ต้นหอมหั่นท่อน 2 ต้น
- น้ำพริกเผา 1 ช้อนโต๊ะ
- น้ำมันหอย 1 ช้อนโต๊ะ
- ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนชา
- น้ำตาลทราย 1/2 ช้อนชา
- น้ำมันพืช 2 ช้อนโต๊ะ
- น้ำเปล่า 1/4 ถ้วย

Ingredients:

- 300 grams fresh squid (cut into bite-sized pieces)

- 2 salted eggs (use only the yolks)

- 2 cloves garlic, minced

- 1 red chili, sliced diagonally

- 1 onion, sliced

- 2 green onions, cut into sections

- 1 tablespoon chili paste in oil (Nam Prik Pao)

- 1 tablespoon oyster sauce

- 1 teaspoon soy sauce

- 1/2 teaspoon sugar

- 2 tablespoons vegetable oil

- 1/4 cup water

         






 

วิธีทำ:

1.เตรียมไข่เค็ม:

   - บดไข่แดงเค็มให้ละเอียด

2.ผัดปลาหมึก:

   - ตั้งกระทะใส่น้ำมันพืชใช้ไฟกลาง ใส่กระเทียมสับผัดจนหอม

   - ใส่ปลาหมึกลงไปผัดจนสุก

3.ใส่ไข่เค็มและปรุงรส:

   - ใส่ไข่แดงเค็มบดลงไปในกระทะ ผัดให้เข้ากันกับปลาหมึก

   - ใส่น้ำพริกเผา น้ำมันหอย ซีอิ๊วขาว และน้ำตาลทราย ผัดให้เข้ากัน

4.ใส่ผักและพริก:

   - ใส่หอมหัวใหญ่ ต้นหอม และพริกชี้ฟ้าหั่นเฉียงลงไปในกระทะ ผัดให้เข้ากัน

   - เติมน้ำเปล่าลงไป ผัดให้เข้ากันอีกครั้ง

5.เสิร์ฟ:

   - ตักปลาหมึกผัดไข่เค็มใส่จาน เสิร์ฟร้อน ๆ


 Instructions:

1.Prepare Salted Eggs:

   - Mash the salted egg yolks until smooth.

2.Stir-Fry Squid:

   - Heat vegetable oil in a pan over medium heat. Add the minced garlic and stir-fry until fragrant.

   - Add the squid and stir-fry until cooked.

3.Add Salted Egg and Seasoning:

   - Add the mashed salted egg yolks to the pan and stir to combine with the squid.

   - Add the chili paste in oil, oyster sauce, soy sauce, and sugar. Stir well to mix.

4.Add Vegetables and Chili:

   - Add the sliced onion, green onions, and sliced red chili to the pan. Stir-fry until combined.

   - Pour in the water and stir-fry again until everything is well mixed.

5.Serve:

   - Transfer the stir-fried squid with salted egg to a plate. Serve hot.


ความคิดเห็น