ห่อหมกไข่ Steamed Eggs with Fish (Ho Mok Kai)

 

ห่อหมกไข่ Steamed Eggs with Fish (Ho Mok Kai)

ห่อหมกไข่ หรือ Steamed Eggs with Fish (Ho Mok Kai) เป็นอาหารไทยที่มีความเข้มข้นของเครื่องแกงและไข่ ผสมผสานกับเนื้อปลาและส่วนผสมอื่น ๆ ที่นำมานึ่งจนสุก ห่อหมกเป็นหนึ่งในเมนูที่โดดเด่นในอาหารไทยเพราะความหอมของเครื่องแกงและรสชาติที่เข้มข้น



ส่วนผสม:

- ไข่ไก่ 3 ฟอง- เนื้อปลา 200 กรัม (เลือกใช้เนื้อสัตว์อื่นได้ตามชอบ)

- พริกแกงแดง 2 ช้อนโต๊ะ

- กะทิ 1 ถ้วย

- ใบมะกรูดซอย 2 ใบ

- น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ

- น้ำตาลปี๊บ 1 ช้อนชา

- ใบโหระพา (สำหรับรองถ้วย)

- พริกชี้ฟ้าแดงหั่นเส้น (สำหรับตกแต่ง)

- ใบมะกรูดซอย (สำหรับตกแต่ง)

- กระทงใบตอง หรือถ้วยกระเบื้องเล็ก

 

Ingredients:
- 3 eggs 
- 200 grams fish fillet (or other meat as preferred)
- 2 tablespoons red curry paste
- 1 cup coconut milk
- 2 kaffir lime leaves, finely sliced
- 1 tablespoon fish sauce
- 1 teaspoon palm sugar
- Sweet basil leaves (for lining the cups)
- Red chili, julienned (for garnish)
- Finely sliced kaffir lime leaves (for garnish)
- Banana leaf cups or small ceramic bowls

 

 



วิธีทำ:

1.เตรียมส่วนผสม:
   - ตีไข่ไก่ในชามให้เข้ากัน
   - นำเนื้อปลามาบดหรือสับละเอียด

2.ผสมห่อหมก:
   - ใส่พริกแกงแดงลงในชามไข่ ตีให้เข้ากัน
   - เติมเนื้อปลาบด กะทิ น้ำปลา และน้ำตาลปี๊บ คนให้ส่วนผสมเข้ากันดี
   - ใส่ใบมะกรูดซอย คนให้เข้ากันอีกครั้ง

3.จัดเตรียมห่อหมก:
   - วางใบโหระพาในกระทงใบตองหรือถ้วยกระเบื้องเล็ก
   - ตักส่วนผสมห่อหมกลงไปในกระทงหรือถ้วย

4.นึ่งห่อหมก:
   - นำห่อหมกไปนึ่งในหม้อนึ่งที่น้ำเดือด ใช้ไฟกลางประมาณ 20-25 นาที หรือจนห่อหมกสุก
   - เปิดฝา ใส่พริกชี้ฟ้าแดงหั่นเส้นและใบมะกรูดซอยตกแต่ง

5.เสิร์ฟ:
   - ตักห่อหมกใส่จาน เสิร์ฟร้อน ๆ

Instructions:

1.Prepare Ingredients:
   - Beat the eggs in a bowl.
   - Mince or finely chop the fish fillet.

2.Mix Ho Mok:
   - Add the red curry paste to the beaten eggs and mix well.
   - Add the minced fish, coconut milk, fish sauce, and palm sugar. Stir until well combined.
   - Add the finely sliced kaffir lime leaves and mix again.

3.Prepare Ho Mok Cups:
   - Line the banana leaf cups or small ceramic bowls with sweet basil leaves.
   - Spoon the Ho Mok mixture into the cups or bowls.

4.Steam Ho Mok:
   - Place the cups or bowls in a steamer with boiling water. Steam over medium heat for about 20-25 minutes or until the Ho Mok is fully cooked.
   - Open the steamer and garnish with julienned red chili and finely sliced kaffir lime leaves.

5.Serve:
   - Transfer the Ho Mok to a plate. Serve hot.

 


ความคิดเห็น