ไข่เจียว Thai-style Omelette (Khai Jiao)


 ไข่เจียว Thai-style Omelette (Khai Jiao)

    ไข่เจียว หรือในภาษาอังกฤษ  "Thai-style Omelette" เป็นอาหารไทยที่ทำจากไข่ตีให้เข้ากันแล้วนำมาทอดในกระทะจนกรอบนอกและนุ่มใน ซึ่งไข่เจียวไทยมักจะมีความแตกต่างจากออมเล็ตทั่วไปเนื่องจากใช้ส่วนผสมต่าง ๆ เช่น เครื่องเทศหอม (เช่น หอมแดง), ผัก, และเนื้อสัตว์ (เช่น หมูสับ หรือกุ้ง) เพื่อเพิ่มรสชาติและความหลากหลายให้กับไข่เจียว

ไข่เจียวไทยสามารถเสิร์ฟได้หลากหลายรูปแบบ ทั้งเป็นเมนูหลักหรือเป็นข้างเคียงกับข้าวสวย การปรุงรสของไข่เจียวไทยมักจะมีการใช้ซอสถั่วเหลืองหรือน้ำปลา เพื่อเพิ่มรสชาติให้โดดเด่น



ส่วนผสม:

    • ไข่ไก่ 2-3 ฟอง
    • หอมแดงซอย 1-2 หัว
    • ซอสหอยนางรม 1 ช้อนโต๊ะ
    • ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนชา
    • น้ำมันสำหรับทอด

 Ingredients:

    • 2-3 eggs
    • 1-2 shallots, thinly sliced
    • 1 tablespoon oyster sauce
    • 1 teaspoon soy sauce
    • Oil for frying

 

 



 

วิธีทำ:

    • ตีไข่ไก่ให้เข้ากันในชามผสม
    • ใส่หอมแดงซอย ซอสหอยนางรม และซีอิ๊วขาว ตีให้เข้ากันอีกครั้ง
    • ตั้งกระทะใส่น้ำมันให้ร้อน เทไข่ลงไปทอดจนสุกทั้งสองด้าน

Instructions:

1.Beat the Eggs:

   - Crack the eggs into a bowl and beat them well until fully mixed.

2.Add Seasonings:

   - Add the thinly sliced shallots, oyster sauce, and soy sauce to the beaten eggs. Mix thoroughly.

3.Heat the Oil:

   - Heat a generous amount of oil in a pan over medium-high heat. Make sure the oil is hot before adding the egg mixture.

4.Fry the Omelette:

   - Pour the egg mixture into the hot oil. The edges will start to puff up. Let it cook without stirring until the bottom is golden brown and crispy.

   - Flip the omelette carefully to cook the other side until it’s golden and fully cooked.

 5.Serve:

   - Remove the omelette from the pan and drain any excess oil on paper towels.

   - Serve hot with steamed rice or as part of a meal.

 



ความคิดเห็น